Zdrowe jedzenie to nie tylko owsianka i kurczak z ryżem oraz warzywami. To także zdrowe alternatywy popularnych posiłków, takich jak m.in. kebab. Jak przygotować tego typu danie, aby było pyszne, a do tego zbilansowane oraz mniej kaloryczne niż to, które możesz kupić na mieście? Poznaj sprawdzony przepis.
Jak przygotować zdrowego kebaba krok po kroku?
Urządzenia do gyrosa w profesjonalnym lokalu gastronomicznym przygotowują idealnie soczyste mięso. Do całości są dodane warzywa, a także dopracowany sos. Możesz przygotować alternatywę takiego posiłku w zaciszu swojego domu. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku, aby całość była pyszna, zdrowa i zbilansowana.
1. Wybierz odpowiedni rodzaj pieczywa, tortille lub opcję bezglutenową
Przede wszystkim na początku warto zdecydować o tym, w czym podasz swój kebab. Popularne opcje to bułki. Możesz upiec je samodzielnie lub zdecydować się na gotowe ze sklepu. Podobnie jest z tortillą – możesz zrobić ją samodzielnie lub wybrać gotową opcję. Niezależnie od swoich preferencji, warto sięgną po warianty z ziarnami. Będą bardziej sycące i zdrowsze, a jednocześnie równie smaczne.
Chcesz uniknąć glutenu albo zmniejszyć kaloryczność kebaba? Jest na to prosty sposób. Możesz zawinąć składniki (mięso, warzywa i sos) w sałatę. Idealnie sprawdzi się ta masłowa, która jest elastyczna, a przy okazji ma subtelny smak.
2. Przygotuj mięso – użyj tasaka kuchennego
Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa – do tego przydatny będzie tasak kuchenny. Najpierw zamarynuj filet z kurczaka (jest stosunkowo mało kaloryczny, a przy tym łatwo dostępny i prosty do przygotowania).
Do marynaty możesz użyć gotowej przyprawy do gyrosa, ale lepiej zastąpić ją własną mieszanką ze słodkiej papryki, suszonego czosnku, kolendry, pieprzu, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli i odrobiny cukru. Proporcje między poszczególnymi składnikami mogą być skomponowane dowolnie – byle tylko całość Ci smakowała. Jeśli lubisz kebaba w ostrej wersji, dodaj płatki chili.
Filet z kurczaka natarty przyprawami marynuj przez kilka godzin w lodówce, a następnie zamroź. Po wyjęciu z zamrażarki za pomocą tasaka kuchennego posiekaj mięso na cienkie plasterki. Aby było to możliwe, nóż powinien być bardzo ostry. Całość zostaw do rozmrożenia, a następnie usmaż na odrobinie oleju.
3. Przygotuj warzywa w półmiskach i zrób sos do kebaba
Półmiski z melaminy czy innego tworzywa sztucznego będą przydatne do przygotowania warzyw. Umieść w nich sałatę, pomidora, ogórka i cebulę. Wszystko dokładnie umyj, osusz, a następnie posiekaj w kawałki o preferowanych rozmiarach.
Sos do kebaba możesz przygotować z ulubionych składników. Nasza propozycja to połączenie:
-
połowy szklanki jogurtu greckiego,
-
1 łyżki majonezu light,
-
1 łyżki ketchupu – koniecznie z dobrym składem,
-
odrobiny oliwy,
-
mieszanki przypraw użytej do marynaty do mięsa,
-
płatków chili – jeśli lubisz kebaba w wersji ostrej.
Sos warto przygotować nieco przed podaniem dania, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
4. Złóż domowego kebaba i podpiecz go na grillu lub na patelni gastronomicznej
Umieść mięso, warzywa i sos na placku, w bułce lub w sałacie. Możesz to zrobić warstwami lub wymieszać wszystkie składniki wcześniej, a następnie tylko umieścić je w wybranym rodzaju pieczywa lub jego zamienniku. Na tym etapie waga gastronomiczna będzie przydatnym narzędziem, jeśli chcesz policzyć kalorie. Ważenie poszczególnych składników i ich kaloryki pozwoli oszacować, ile zjesz w całym posiłku.
Jeśli wybrałeś placek lub bułkę, możesz je podpiec. Przydatne do tego będą patelnie gastronomiczne z nieprzywierającą powłoką, na których możesz zrobić to na sucho – bez użycia tłuszczu, a więc również bez dodatkowych kalorii. Możesz też użyć do tego grilla klasycznego, elektrycznego czy gazowego.
Przygotowanie domowego kebaba nie trwa długo, a pozwala stworzyć efektowne danie – idealne dla dzieci i dorosłych, którym zależy na zdrowym odżywianiu oraz czerpaniu przyjemności z jedzenia. Przepis może być inspiracją dla miłośników gotowania, a także dla kucharzy, którzy mogą go dodatkowo dopracować, aby stworzyć danie dla swoich gości.